Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Kynšperk nad Ohří - Rekonstrukce požární zbrojnice a přístavba garáží
Odesílatel Jiří Bednář
Organizace odesílatele Město Kynšperk nad Ohří [IČO: 00259454]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 04.10.2020 20:59:44
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Výše uvedené problémy jsou vyřešeny změnou zadávací dokumentace jsou promítnuty v novém znění Přílohy č.5 - Návrh SOD_úprava. Je upraven článek 7. odpovědnost za vady. Prosím v nabídce použijte novou verzi přílohy.

Původní zpráva

Datum 25.09.2020 09:18:11
Předmět Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dobrý den,
prosím o reakci na dotaz:

V odst. 7.1 SoD uvádíte pouze záruku za jakost v délce 60 měsíců; nicméně dílo obsahuje následující části (technologické komponenty), u nichž jejich výrobci takovou záruku vzhledem k použitým materiálům neposkytují (tato záruka je obvykle v délce trvání 24 měsíců):
Silnoproud, slaboproud: - Kompletační přístroje - Výbava silnoproudých rozvaděčů - Výbava slaboproudých rozvaděčů - Svítidla – Elektrický zámek – Domácí telefon – Čidla;
Vzduchotechnika: - Ventilátory – Turbíny;
Zdravotně technické instalace, vytápění: - Zařizovací předměty - Výtokové armatury – Ventily – Kulové kohouty - Kotle - Čerpadla - Rozdělovače - Měřící zařízení - Regulační zařízení;
Ostatní: - Veškeré elektromotory, pohony (např.u vrat), skládací schody.
Prosím o vysvětlení, jak odůvodňujete 60-měsíční záruční dobu na jakost i u komponentů díla, které ji z technologického hlediska nemohou nikdy splňovat. Domníváme se, že na tyto komponenty nemůže žádný z účastníků zadávacího řízení, jednající s péčí řádného hospodáře, záruku na jakost v takové délce poskytnout, neboť ji na trhu neposkytují žádní výrobci. Podle naší dosavadní zkušenosti na trhu není výrobce, který na tyto komponenty poskytne záruku v trvání 60 měsíců s odkazem právě na dané vlastnosti komponentu (materiálu). V této souvislosti si dovolujeme upozornit, že podle § 580 odst. 2 občanského zákoníku je neplatné takové právní jednání, pokud má být podle něho plněno něco nemožného. V případě prohlášení záruky o jakosti díla jde o smluvní podmínku, která je vzhledem k faktickým technickým parametrům užitého materiálu fakticky nesplnitelná. V těchto intencích by také měla být posouzena záruka za jakost celého díla, kterou dodavatel poskytuje, tj. byla by v rozsahu prohlášení ohledně částí díla z materiálu, jehož technické parametry např. vylučují záruku delší 24 měsíců, neplatná. Proto v zájmu právní jistoty o obsahu záruky za jakost díla a v souladu s běžnou praxí ve stavebnictví žádáme, abyste uvážili přeformulování odst. 7.1 tak, aby se na výše vyjmenované části díla poskytla záruka pouze v délce 24 měsíců.

Za odpověď děkuji